Examination of Food Authenticity
General
- Code: 276-190805
- Semester: 8th
- Study Level: Undergraduate
- Course type: Υποχρεωτικό, Ειδίκευσης
- Teaching and exams language: Greek (English for Erasmus students)
- The course is offered to Erasmus students
- Teaching Methods (Hours/Week): Lectures (2)
- ECTS Units: 3
- Instructors: Rigas Pantelis
Course Contents
- Αξιολόγηση των αναλυτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και την πιστοποίηση/ταυτοποίηση των τροφίμων.
- Τεχνικές στον έλεγχο νοθείας των τροφίμων.
- Τροφομική: στρατηγικές φασματομετρίας μάζας (MS) στη σύγχρονη επιστήμη των τροφίμων και τη διατροφή.
- Έλεγχος αυθεντικότητας τροφίμων με IRMS.
- Ανάλυση οξυγόνου και ισοτόπων του άνθρακα σε οίνους, αλκοολούχα ποτά και χυμούς φρούτων που έχουν υποστεί ζύμωση με Στοιχειακό Αναλυτή συζευγμένο με ισότοπικής αναλογίας φασματομετρία μάζας (IRMS).
- Αυθεντικότητα των προϊόντων κρέατος: Εργαλεία κατά της απάτης.
- Προσδιορισμός της αυθεντικότητας του κρέατος χρησιμοποιώντας μια ολοκληρωμένη στοχευμένη πρωτεoμική στρατηγική και φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας (ΗRMS).
- Φασματοσκοπικές μέθοδοι στο στοχευμένο και μη στοχευμένο έλεγχο της νοθείας των τροφίμων.
- Ανίχνευση παραποιημένου ελαιολάδου.
- Μέθοδοι ανίχνευσης των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα.
- Έλεγχος αυθεντικότητας του μελιού με τη χρήση LC-IRMS.
- Προφίλ ανθοκυανών και πολυφαινολών στο έλεγχο της αυθεντικότητας των χυμών φρούτων.
- Μεθοδολογία για την πιστοποίηση των μπαχαρικών και των αρωματικών φυτών: φασματοσκοπικές και χρωματογραφικές μέθοδοι των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους.
- Έλεγχος γνησιότητας οινοπνευματωδών ποτών με χρήση LC-MS/MS και στατιστική επεξεργασία δεδομένων.
Educational Goals
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι φοιτητές θα είναι εξοικειωμένοι με τα θεμελιώδη στοιχεία της γνησιότητας και της ανιχνευσιμότητας των τροφίμων και θα αντιλαμβάνονται:
- Ποιες αναλυτικές μέθοδοι είναι κατάλληλες για συγκεκριμένα ζητήματα γνησιότητας και νοθείας.
- Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τεχνικών ελέγχου των τροφίμων.
- Το κόστος των δοκιμών.
- Την απόκτηση πληροφοριών για την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού σχεδίου δοκιμών.
- Την βελτίωση της ικανότητάς τους να αλληλεπιδρούν με τους αναλυτές σε θέματα σχετικά με τις δοκιμές γνησιότητας.
Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:
- Αξιολόγηση της νοθείας και απάτης όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τα συστατικά των.
- Ανάλυση των τροφίμων και των τεχνικών ταυτοποίησης της αυθεντικότητας των.
- Απόκτηση γνώσεων στον τομέα της εξακρίβωσης της ταυτότητας των τροφίμων.
- Εφαρμογή των γνώσεων αυτών στον έλεγχο των τροφίμων.
General Skills
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις (adaptability).
- Λήψη αποφάσεων (decision making).
- Αυτόνομη εργασία (autonomous work).
- Ομαδική εργασία (team work).
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον (working in an international context).
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων (project management).
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον (environmental respect).
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης (promoting free, creative and causative thinking).
Teaching Methods
- Διαλέξεις στην αίθουσα διδασκαλίας και Η/Υ.
Use of ICT means
- Διαλέξεις σε Power Point και χρήση Η/Υ.
- Χρήση βίντεο και διαδικτυακών εφαρμογών στη διδασκαλία.
- Ανάρτηση υλικού μαθήματος και επικοινωνία με φοιτητές στην ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα Moodle.
Teaching Organization
Activity | Semester workload |
Διαλέξεις | 75 |
Ασκήσεις | |
Αυτοτελής Μελέτη | |
Total | 75 |
Students Evaluation
Μέθοδοι αξιολόγησης:
- Γραπτές τελικές εξετάσεις του μαθήματος με ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης, κρίσεως και πολλαπλών επιλογών.
Τα κριτήρια αξιολόγησης παρουσιάζονται και αναλύονται στους φοιτητές κατά την έναρξη του εξαμήνου.
Recommended Bibliography
- Food Authenticity and Traceability, 2003 edited by Michele Lees, CRC Woodhead Publishing, ISBN: 1855737183, 9781855737181.
- Food Traceability and Authenticity: Analytical Techniques, 2017, Edited by Didier Montet & Ramesh C. Ray, CRC Press, ISBN 9781498788427.
- Advances in Food Authenticity Testing , 1st Edition/2016, Edited by Gerard Downey, Woodhead Publishing, ISBN: 9780081002209.
- Food Authentication, 2011, Philip R. Ashurst & M.J. Dennis , Springer, ISBN-13: 978-1461284260.
- Authenticity of Foods of Animal Origin, 1st Edition/2015, Ioannis S. Arvanitoyannis, CRC Press, ISBN 9781498706414.
- Authenticity of Meat Products: Tools Against Fraud, 2014, Miguel Angel Sentandreu, Food Research International 60:19-29.
- Ortea, I. et al. (2016) “Review on proteomics for food authentication“, Journal of Proteomics 147 (pp.212–25).
- Sturm, M., Kacjan-Marsic, N., Lojen, S. J. Sci. Food. Agric. 91. (2011), 262-267.
- Ehleringer, J.R., Chesson, L.A., Valensuela, L.O. Elements. 11. (2015), 259-264.
- Schellenberg, A., et al. Food Chemistry. 121. (2010), 770-777.
- Camin, F., et al. Anal Bioanal Chem. 389. (2007), 309-320.
- Bowen, G. J., Et al., Rap. Comm. Mass. Spec. 19. (2005), 3442-2450.
- Greule, M., et al. Eur. Food. Res. Technol. 231. (2010), 933-941.
- 7. Calderone, G., Reniero, F., Guillou, C. Rap. Comm. Mass. Spec. 20. (2006), 937-940.
- 8. Cabanero, A.I., Recio, J.L., Ruperez, M. Rap. Comm. Mass. Spec. 22. (2008), 3111-3118.
- Laursen, K.H., et al. Food Chem. 141. (2013), 2812-2820.
- Schmidt, H.L., et al. Isotopes Environ. Health Stud. 3. (2005), 233-228.
- Rhodes, C.N., Heaton, K., Goodall, I., Brereton, P.A. Food Chemistry. 114. (2009), 697-701.
- Camin, F., et al. Food Chemistry. 118. (2010), 901-909.
- Phenolic Compounds in Food: Characterization and Analysis, 2018, Edited by Leo M. L. Nollet & Janet Alejandra Gutiérrez-Uribe, CRC Press, ISBN 9781498722964.
- Pardo, O.; Yusà, V.; León, N.; Pastor, A. Development of a Method for the Analysis of Seven Banned Azo-Dyes in Chili and Hot Chili Food Samples by Pressurised Liquid Extraction and Liquid Chromatography with Electrospray Ionization-Tandem Mass Spectrometry. Talanta 2009, 78, 178.
- Pardo, O.; Yusà, V.; León, N.; Pastor, A. Development of a Method for the Analysis of Seven Banned Azo-Dyes in Chili and Hot Chili Food Samples by Pressurised Liquid Extraction and Liquid Chromatography with Electrospray Ionization-Tandem Mass Spectrometry. Talanta 2009, 78, 178.
Related Research Journals
- Analyst.
- Anal. Methods.
- Food Chemistry.
- Food Research International.
- Foods.
- Food Science.