Organization and Management of Food Industries
General
- Code: 276-190406
- Semester: 4th
- Study Level: Undergraduate
- Course type: Υποχρεωτικό, Γενικών Γνώσεων
- Teaching and exams language: Greek (English for Erasmus students)
- The course is offered to Erasmus students
- Teaching Methods (Hours/Week): Lectures (2)
- ECTS Units: 3
Course Contents
Ενότητα 1: Οικονομικός Οργανισμός-Επιχείρηση.
- Βασικές έννοιες και ορισμοί.
- Διακρίσεις επιχειρήσεων.
- Συνασπισμοί-συνεργασίες επιχειρήσεων.
- Μάνατζεμεντ και παραγωγικότητα.
Ενότητα 2: Επιχειρησιακές λειτουργίες και επιχειρησιακό περιβάλλον
- Η παραγωγή.
- Εφοδιασμός ή προμήθειες.
- Χρηματοοικονομικά.
- Μάρκετινγκ.
- Οι υπόλοιπες επιχειρησιακές λειτουργίες.
- Το περιβάλλον της επιχείρησης.
Ενότητα 3: Τα θεμέλια του Μάνατζεμεντ
- Πληροφορία και πληροφοριακή τεχνολογία.
- Η λήψη αποφάσεων.
- Εταιρική κοινωνική ευθύνη και διοικητική ηθική.
Ενότητα 4: Σχεδιασμός
- Έννοια και φύση του σχεδιασμού.
- Η αποστολή της επιχείρησης.
- Η διαδικασία του στρατηγικού σχεδιασμού.
- Ανάλυση και αξιολόγηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
- Προσδιορισμός σκοπών και στόχων.
- Χάραξη στρατηγικής.
Ενότητα 5: Οργάνωση
- Βασικές έννοιες της οργάνωσης.
- Οργανωτική δομή.
- Εξουσία και ευθύνη.
- Αποκέντρωση.
- Οργανωσιακή κουλτούρα.
Ενότητα 6: Διεύθυνση-καθοδήγηση ανθρώπων
- Διοίκηση ανθρωπίνων πόρων.
- Παρακίνηση.
- Ηγεσία.
- Διεύθυνση εργασιακών ομάδων.
Ενότητα 7: Έλεγχος
- Βασικά χαρακτηριστικά του ελέγχου.
- Οικονομικός έλεγχος.
- Διοίκηση παραγωγικών λειτουργιών (Operation management).
Educational Goals
Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:
- Την απόκτηση γνώσεων στις βασικές αρχές της διοίκησης επιχειρήσεων.
- Την ικανότητα κατανόησης των επιχειρησιακών λειτουργιών.
- Την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις διαδικασίες του σχεδιασμού και της οργάνωσης.
- Την ικανότητα κατανόησης των μεθόδων διεύθυνσης και καθοδήγησης ανθρώπινου δυναμικού.
- Την απόκτηση της ικανότητας να αντιληφθούν τον εαυτό τους και τους άλλους, σε μία συνολική προσπάθεια λειτουργίας ενός τμήματος, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων.
- Την απόκτηση γνώσεων των διαδικασιών ελέγχου σε μία βιομηχανική μονάδα.
General Skills
- Προαγωγή της αναλυτικής, παραγωγικής και επαγωγικής σκέψης.
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον.
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Λήψη αποφάσεων.
Teaching Methods
- Πρόσωπο με πρόσωπο: Διαλέξεις (θεωρία και ασκήσεις) στην αίθουσα.
Use of ICT means
- Διαλέξεις σε διαφάνειες PowerPoint με χρήση Η/Υ και προβολέα.
- Χρήση βίντεο στη διδασκαλία.
- Ανάλυση περιπτώσεων στην αίθουσα (διανομή σε γραπτή μορφή ή παρουσίαση σε PowerPoint).
Teaching Organization
Activity | Semester workload |
Διαλέξεις | 75 |
Παρακολούθηση ανάλυσης περίπτωσης, από εξωτερικό στέλεχος επισκέπτη | |
Συμμετοχή σε εκπαιδευτική επίσκεψη | |
Εκπόνηση εργασίας σε ομάδες | |
Αυτοτελής Μελέτη | |
Total | 75 |
Students Evaluation
Μέθοδοι αξιολόγησης:
- Γραπτές τελικές εξετάσεις στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος(70% της βαθμολογίας).
- Εκπόνηση γραπτής εργασίας από ομάδες 3-4 φοιτητών (20% της βαθμολογίας).
- Παρακολούθηση της διάλεξης του επισκέπτη(5% της βαθμολογίας).
- Συμμετοχή στην εκπαιδευτική επίσκεψη(5% της βαθμολογίας).
Recommended Bibliography
- Χρήστος Σαρμανιώτης. MANATZEMENT Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση. Εκδόσεις Ζυγός Θεσσαλονίκη 2012.
- Stephen P. Robbins. David A. Decenzo, Mary Coulter, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αρχές και εφαρμογές. Μετάφραση, Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ, Αθήνα 2012.