Organization and Management of Food Industries

General

  • Code: 276-190406
  • Semester:
  • Study Level: Undergraduate
  • Course type:
  • Teaching and exams language: Greek (English for Erasmus students)
  • The course is offered to Erasmus students
  • Teaching Methods (Hours/Week): Lectures (2)
  • ECTS Units: 3

Course Contents

Ενότητα 1: Οικονομικός Οργανισμός-Επιχείρηση.

  • Βασικές έννοιες και ορισμοί.
  • Διακρίσεις επιχειρήσεων.
  • Συνασπισμοί-συνεργασίες επιχειρήσεων.
  • Μάνατζεμεντ και παραγωγικότητα.

Ενότητα 2: Επιχειρησιακές λειτουργίες και επιχειρησιακό περιβάλλον

  • Η παραγωγή.
  • Εφοδιασμός ή προμήθειες.
  • Χρηματοοικονομικά.
  • Μάρκετινγκ.
  • Οι υπόλοιπες επιχειρησιακές λειτουργίες.
  • Το περιβάλλον της επιχείρησης.

Ενότητα 3: Τα θεμέλια του Μάνατζεμεντ

  • Πληροφορία και πληροφοριακή τεχνολογία.
  • Η λήψη αποφάσεων.
  • Εταιρική κοινωνική ευθύνη και διοικητική ηθική.

Ενότητα 4: Σχεδιασμός

  • Έννοια και φύση του σχεδιασμού.
  • Η αποστολή της επιχείρησης.
  • Η διαδικασία του στρατηγικού σχεδιασμού.
  • Ανάλυση και αξιολόγηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
  • Προσδιορισμός σκοπών και στόχων.
  • Χάραξη στρατηγικής.

Ενότητα 5: Οργάνωση

  • Βασικές έννοιες της οργάνωσης.
  • Οργανωτική δομή.
  • Εξουσία και ευθύνη.
  • Αποκέντρωση.
  • Οργανωσιακή κουλτούρα.

Ενότητα 6: Διεύθυνση-καθοδήγηση ανθρώπων

  • Διοίκηση ανθρωπίνων πόρων.
  • Παρακίνηση.
  • Ηγεσία.
  • Διεύθυνση εργασιακών ομάδων.

Ενότητα 7: Έλεγχος

  • Βασικά χαρακτηριστικά του ελέγχου.
  • Οικονομικός έλεγχος.
  • Διοίκηση παραγωγικών λειτουργιών (Operation management).

Educational Goals

Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:

  • Την απόκτηση γνώσεων στις βασικές αρχές της διοίκησης επιχειρήσεων.
  • Την ικανότητα κατανόησης των επιχειρησιακών λειτουργιών.
  • Την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις διαδικασίες του σχεδιασμού και της οργάνωσης.
  • Την ικανότητα κατανόησης των μεθόδων διεύθυνσης και καθοδήγησης ανθρώπινου δυναμικού.
  • Την απόκτηση της ικανότητας να αντιληφθούν τον εαυτό τους και τους άλλους, σε μία συνολική προσπάθεια λειτουργίας ενός τμήματος, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων.
  • Την απόκτηση γνώσεων των διαδικασιών ελέγχου σε μία βιομηχανική μονάδα.

General Skills

  • Προαγωγή της αναλυτικής, παραγωγικής και επαγωγικής σκέψης.
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον.
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Λήψη αποφάσεων.

Teaching Methods

  • Πρόσωπο με πρόσωπο: Διαλέξεις (θεωρία και ασκήσεις) στην αίθουσα.

Use of ICT means

  • Διαλέξεις σε διαφάνειες  PowerPoint με χρήση Η/Υ και προβολέα.
  • Χρήση βίντεο στη διδασκαλία.
  • Ανάλυση περιπτώσεων στην αίθουσα (διανομή σε γραπτή μορφή ή παρουσίαση σε PowerPoint).

Teaching Organization

ActivitySemester workload
Διαλέξεις75
Παρακολούθηση ανάλυσης περίπτωσης, από εξωτερικό στέλεχος επισκέπτη
Συμμετοχή σε εκπαιδευτική επίσκεψη
Εκπόνηση εργασίας σε ομάδες
Αυτοτελής Μελέτη
Total75

Students Evaluation

Μέθοδοι αξιολόγησης:

  • Γραπτές τελικές εξετάσεις στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος(70% της βαθμολογίας).
  • Εκπόνηση γραπτής εργασίας από ομάδες 3-4 φοιτητών (20% της βαθμολογίας).
  • Παρακολούθηση της διάλεξης του επισκέπτη(5% της βαθμολογίας).
  • Συμμετοχή στην εκπαιδευτική επίσκεψη(5% της βαθμολογίας).

Recommended Bibliography

  1. Χρήστος Σαρμανιώτης. MANATZEMENT Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση. Εκδόσεις Ζυγός Θεσσαλονίκη 2012.
  2. Stephen P. Robbins. David A. Decenzo, Mary Coulter, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αρχές και εφαρμογές. Μετάφραση, Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ, Αθήνα 2012.