Industrial and Energy Plants (by Department of Agriculture of IHU)

General

Course Contents

Βιομηχανικά φυτά:

  • Χρησιμότητα, περιοχές καλλιέργειας,
  • μορφολογικά και βοτανικά χαρακτηριστικά,
  • στάδια αύξησης και ανάπτυξης,
  • οικολογικές απαιτήσεις,
  • καλλιεργητικές τεχνικές,
  • κυριότερα παραγόμενα προϊόντα,
  • συγκομιδή, συντήρηση και τεχνολογία των προϊόντων των κυριότερων βιομηχανικών φυτών (ζαχαρότευτλα, κλωστικά φυτά: βαμβάκι – λινάρι – κάνναβι, καπνός, πατάτα, βιομηχανική ντομάτα).

Ενεργειακά φυτά:

  • Η αξιοποίηση των καλλιεργειών για τη παραγωγή ενέργειας και γεωργία.
  • Χρησιμότητα, περιοχές καλλιέργειας,
  • μορφολογικά και βοτανικά χαρακτηριστικά,
  • στάδια αύξησης και ανάπτυξης,
  • οικολογικές απαιτήσεις,
  • τεχνικές καλλιέργειας των κυριότερων ενεργειακών και ελαιοδοτικών φυτών.
  • Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση και τη ποιότητα των ελαιοδοτικών και ενεργειακών φυτών (ζαχαρότευτλα, ηλίανθο, ελαιοκράμβη, σουσάμι, ατρακτυλίδα, ρετσινολαδιά, σόργο και αγριαγκινάρα).

Educational Goals

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται να είναι σε θέση:

  • Να γνωρίζουν και να κατανοούν τη χρησιμότητα, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τις οικολογικές απαιτήσεις, τις καλλιεργητικές τεχνικές, τους τρόπους συντήρησης των προϊόντων των σημαντικότερων βιομηχανικών και ενεργεικών φυτών της Ελληνικής γεωργίας.
  • Να αναγνωρίζουν τους σπόρους και τα διαφορετικά είδη των βιομηχανικών – ενεργειακών φυτών.
  • Να κατανοούν την οικοφυσιολογία της κάθε καλλιέργειας και τις απαιτήσεις ως προς τις καλλιεργητικές τεχνικές.
  • Να επιλέγουν τους κατάλληλους χειρισμούς και να παίρνουν αποφάσεις για την εξασφάλιση υψηλής παραγωγικότητας του γεωργικού συστήματος. Επίσης γίνεται διερεύνηση της οικονομικότητας της εκμετάλλευσης και οι προοπτικές των υπό μελέτη καλλιεργειών.

General Skills

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
  • Λήψη αποφάσεων.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών.
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Teaching Methods

  • Πρόσωπο με πρόσωπο.

Use of ICT means

Όλες οι εργασίες και δραστηριότητες βασίζονται στη χρήση των ΤΠΕ:

  • Powerpoint, moodle ή εναλλακτικός ιστοχώρος.
  • Συνεχής ηλεκτρονική επικοινωνία φοιτητών.
  • Ασκήσεις και Εργασίες, Σημειώσεις, Αρχεία διαλέξεων, Κανονισμός Εργαστηρίου, Ανάρτηση Ανακοινώσεων και Βαθμολογιών.

Teaching Organization

ActivitySemester workload
Διαλέξεις, Εργαστηριακές Ασκήσεις54
Συγγραφή εργασίας12.5
Αυτοτελής μελέτη58.5
Total125

Students Evaluation

Η αξιολόγηση των φοιτητών περιλαμβάνει:

Ι. Γραπτή τελική εξέταση στη θεωρία

  • Ερωτήσεις ανάπτυξης σε γνωστή ύλη της προτεινόμενης βιβλιογραφίας.
  • Ερωτήσεις που απαιτούν σύνθεση πληροφοριών και κριτική σκέψη από το φοιτητή.
  • Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

ΙΙ. Εργαστηριακή αξιολόγηση

  • Εργασία (φυτολόγιο-σπορολόγιο ή άλλη εργασία).
  • Αναγνώριση σπόρων-φυτών.

Recommended Bibliography

  1. Παπακώστα – Τασοπούλου Δ. 2013 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΥΤΑ. ISBN: 978-960-357-112-4. Εκδ. Χριστίνα και Βασιλική Κορδαλή Ο.Ε.
  2. Γαλανοπούλου – Σενδουκά Στέλλα 2002 Βιομηχανικά Φυτά. ISBN: 960-351-430-6. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΕ.
  3. Weiss E.A. 1994. Oilseed crops. Longman. London and New York.
  4. Smith, C.W. 1995. Crop production. Evolution, History and Technology. John Wiley and Sons, Inc. USA. 469 pp.
  5. Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης 1982α. Εχθροί και ασθένεις των ζαχαροτεύτλων. Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις.
  6. Collins, W.K. and S.N. Jr. Hawks. 1993. Principles of flue-cured tobacco production. 2nd Edition. University of Raleing, North Carolina.

Related Research Journals

  1. Industrial Crops and Products, ISSN: 0926-6690.
  2. Biomass and Bioenergy, ISSN: 0961-9534.
  3. Advances in Agronomy, ISSN: 0065-2113.
  4. European Journal of Agronomy, ISSN: 1161-0301.
  5. Agriculture, Ecosystems & Environment, ISSN: 0167-8809.
  6. Agronomy, ISSN: 2073-4395.
  7. Renewable and Sustainable Energy Reviews, ISSN: 1364-0321.
  8. Mahn, K., C. Hoffmann, B. Marlander. 2002. Distribution of quality components in different morphological sections of sugar beet (Beta vulgaris L.). European Journal of Agronomy, 17: 29-39.
  9. López-Bellido, L., J. Wery, R.J. López-Bellido. 2014. Energy crops: Prospects in the context of sustainable agriculture.European Journal of Agronomy, 60: 1-12 https://doi.org/10.1016/j.eja.2014.07.001
  10. Industrial Oil Crops.2016. Ed(s): Th. A. McKeon, D. G. Hayes, D.F. Hildebrand, R. J. Weselake, AOCS Press,https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-98-1.12001-9
  11. A. Muscat, E.M. de Olde, I.J.M. de Boer, R. Ripoll-Bosch. 2020. The battle for biomass: A systematic review of food-feed-fuel competition. Global Food Security, 25, 100330, https://doi.org/10.1016/j.gfs.2019.100330