ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βιομηχανικά – Ενεργειακά Φυτά (από Τμήμα Γεωπονίας Δι.Πα.Ε.)

1. ΓΕΝΙΚΑ

ΣΧΟΛΗ Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών
ΤΜΗΜΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 276-190708 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 7ο
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Βιομηχανικά – Ενεργειακά Φυτά (από Τμήμα Γεωπονίας Δι.Πα.Ε.)
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
σε περίπτωση που οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται σε διακριτά μέρη του μαθήματος π.χ. Διαλέξεις, Εργαστηριακές Ασκήσεις κ.λπ. Αν οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται ενιαία για το σύνολο του μαθήματος αναγράψτε τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων.
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Διαλέξεις 2 4
Εργαστηριακές Ασκήσεις 1 1
Μελέτες Περίπτωσης 1
Προσθέστε σειρές αν χρειαστεί. Η οργάνωση διδασκαλίας και οι διδακτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περιγράφονται αναλυτικά στο 4.    
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Γενικής Υποδομής (ΓΥ),Ειδικής Υποδομής (ΕΥ), Γενικών Γνώσεων (ΓΓΔ) και Επιστημονικής Περιοχής (ΔΔΤΝ, ΕΔ, ΕΥΣ, ΗΛ, ΠΑ) .
 Προαιρετικό
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:  
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:  Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Ναι
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (URL) https://moodle.teithe.gr/course/view.php?id=3854

2. ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα
Περιγράφονται τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος οι συγκεκριμένες  γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες καταλλήλου επιπέδου που θα αποκτήσουν οι φοιτητές μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται να είναι σε θέση:

  • Να γνωρίζουν και να κατανοούν τη χρησιμότητα, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τις οικολογικές απαιτήσεις, τις καλλιεργητικές τεχνικές, τους τρόπους συντήρησης των προϊόντων των σημαντικότερων βιομηχανικών και ενεργεικών φυτών της Ελληνικής γεωργίας.
  • Να αναγνωρίζουν τους σπόρους και τα διαφορετικά είδη των βιομηχανικών – ενεργειακών φυτών.
  • Να κατανοούν την οικοφυσιολογία της κάθε καλλιέργειας και τις απαιτήσεις ως προς τις καλλιεργητικές τεχνικές.
  • Να επιλέγουν τους κατάλληλους χειρισμούς και να παίρνουν αποφάσεις για την εξασφάλιση υψηλής παραγωγικότητας του γεωργικού συστήματος. Επίσης γίνεται διερεύνηση της οικονομικότητας της εκμετάλλευσης και οι προοπτικές των υπό μελέτη καλλιεργειών.
Γενικές Ικανότητες
Λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές ικανότητες που πρέπει να έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος (όπως αυτές αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος και παρατίθενται ακολούθως) σε ποια / ποιες από αυτές αποσκοπεί το μάθημα;.
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών - Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις - Λήψη αποφάσεων - Αυτόνομη εργασία - Ομαδική εργασία - Εργασία σε διεθνές περιβάλλον - Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον - Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών Σχεδιασμός και διαχείριση έργων - Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα - Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον - Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου - Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής - Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
  • Λήψη αποφάσεων.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών.
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

3. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βιομηχανικά φυτά:

  • Χρησιμότητα, περιοχές καλλιέργειας,
  • μορφολογικά και βοτανικά χαρακτηριστικά,
  • στάδια αύξησης και ανάπτυξης,
  • οικολογικές απαιτήσεις,
  • καλλιεργητικές τεχνικές,
  • κυριότερα παραγόμενα προϊόντα,
  • συγκομιδή, συντήρηση και τεχνολογία των προϊόντων των κυριότερων βιομηχανικών φυτών (ζαχαρότευτλα, κλωστικά φυτά: βαμβάκι – λινάρι – κάνναβι, καπνός, πατάτα, βιομηχανική ντομάτα).

Ενεργειακά φυτά:

  • Η αξιοποίηση των καλλιεργειών για τη παραγωγή ενέργειας και γεωργία.
  • Χρησιμότητα, περιοχές καλλιέργειας,
  • μορφολογικά και βοτανικά χαρακτηριστικά,
  • στάδια αύξησης και ανάπτυξης,
  • οικολογικές απαιτήσεις,
  • τεχνικές καλλιέργειας των κυριότερων ενεργειακών και ελαιοδοτικών φυτών.
  • Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση και τη ποιότητα των ελαιοδοτικών και ενεργειακών φυτών (ζαχαρότευτλα, ηλίανθο, ελαιοκράμβη, σουσάμι, ατρακτυλίδα, ρετσινολαδιά, σόργο και αγριαγκινάρα).

4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Πρόσωπο με πρόσωπο, Εξ αποστάσεως εκπαίδευση κ.λπ.
  • Πρόσωπο με πρόσωπο.
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία, στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση, στην Επικοινωνία με τους φοιτητές

Όλες οι εργασίες και δραστηριότητες βασίζονται στη χρήση των ΤΠΕ:

  • Powerpoint, moodle ή εναλλακτικός ιστοχώρος.
  • Συνεχής ηλεκτρονική επικοινωνία φοιτητών.
  • Ασκήσεις και Εργασίες, Σημειώσεις, Αρχεία διαλέξεων, Κανονισμός Εργαστηρίου, Ανάρτηση Ανακοινώσεων και Βαθμολογιών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Περιγράφονται αναλυτικά ο τρόπος και μέθοδοι διδασκαλίας. Διαλέξεις, Σεμινάρια, Εργαστηριακή Άσκηση, Άσκηση Πεδίου, Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας, Φροντιστήριο, Πρακτική (Τοποθέτηση), Κλινική Άσκηση, Καλλιτεχνικό Εργαστήριο, Διαδραστική διδασκαλία, Εκπαιδευτικές επισκέψεις, Εκπόνηση μελέτης (project), Συγγραφή εργασίας / εργασιών, Καλλιτεχνική δημιουργία, κ.λπ. Αναγράφονται οι ώρες μελέτης του φοιτητή για κάθε μαθησιακή δραστηριότητα καθώς και οι ώρες μη καθοδηγούμενης μελέτης ώστε ο συνολικός φόρτος εργασίας σε επίπεδο εξαμήνου να αντιστοιχεί στα standards του ECTS

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις, Εργαστηριακές Ασκήσεις54
Συγγραφή εργασίας12.5
Αυτοτελής μελέτη58.5
Σύνολο125
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Περιγραφή της διαδικασίας αξιολόγησης Γλώσσα Αξιολόγησης, Μέθοδοι αξιολόγησης, Διαμορφωτική ή Συμπερασματική, Δοκιμασία Πολλαπλής Επιλογής, Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης, Ερωτήσεις Ανάπτυξης Δοκιμίων, Επίλυση Προβλημάτων, Γραπτή Εργασία, Έκθεση / Αναφορά, Προφορική Εξέταση, Δημόσια Παρουσίαση, Εργαστηριακή Εργασία, Κλινική Εξέταση Ασθενούς, Καλλιτεχνική Ερμηνεία, Άλλη / Άλλες. Αναφέρονται ρητά προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης και εάν και που είναι προσβάσιμα από τους φοιτητές.

Η αξιολόγηση των φοιτητών περιλαμβάνει:

Ι. Γραπτή τελική εξέταση στη θεωρία

  • Ερωτήσεις ανάπτυξης σε γνωστή ύλη της προτεινόμενης βιβλιογραφίας.
  • Ερωτήσεις που απαιτούν σύνθεση πληροφοριών και κριτική σκέψη από το φοιτητή.
  • Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

ΙΙ. Εργαστηριακή αξιολόγηση

  • Εργασία (φυτολόγιο-σπορολόγιο ή άλλη εργασία).
  • Αναγνώριση σπόρων-φυτών.

5. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Συγγράμματα

  1. Παπακώστα – Τασοπούλου Δ. 2013 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΥΤΑ. ISBN: 978-960-357-112-4. Εκδ. Χριστίνα και Βασιλική Κορδαλή Ο.Ε.
  2. Γαλανοπούλου – Σενδουκά Στέλλα 2002 Βιομηχανικά Φυτά. ISBN: 960-351-430-6. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΕ.
  3. Weiss E.A. 1994. Oilseed crops. Longman. London and New York.
  4. Smith, C.W. 1995. Crop production. Evolution, History and Technology. John Wiley and Sons, Inc. USA. 469 pp.
  5. Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης 1982α. Εχθροί και ασθένεις των ζαχαροτεύτλων. Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις.
  6. Collins, W.K. and S.N. Jr. Hawks. 1993. Principles of flue-cured tobacco production. 2nd Edition. University of Raleing, North Carolina.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. Industrial Crops and Products, ISSN: 0926-6690.
  2. Biomass and Bioenergy, ISSN: 0961-9534.
  3. Advances in Agronomy, ISSN: 0065-2113.
  4. European Journal of Agronomy, ISSN: 1161-0301.
  5. Agriculture, Ecosystems & Environment, ISSN: 0167-8809.
  6. Agronomy, ISSN: 2073-4395.
  7. Renewable and Sustainable Energy Reviews, ISSN: 1364-0321.
  8. Mahn, K., C. Hoffmann, B. Marlander. 2002. Distribution of quality components in different morphological sections of sugar beet (Beta vulgaris L.). European Journal of Agronomy, 17: 29-39.
  9. López-Bellido, L., J. Wery, R.J. López-Bellido. 2014. Energy crops: Prospects in the context of sustainable agriculture.European Journal of Agronomy, 60: 1-12 https://doi.org/10.1016/j.eja.2014.07.001
  10. Industrial Oil Crops.2016. Ed(s): Th. A. McKeon, D. G. Hayes, D.F. Hildebrand, R. J. Weselake, AOCS Press,https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-98-1.12001-9
  11. A. Muscat, E.M. de Olde, I.J.M. de Boer, R. Ripoll-Bosch. 2020. The battle for biomass: A systematic review of food-feed-fuel competition. Global Food Security, 25, 100330, https://doi.org/10.1016/j.gfs.2019.100330