Μοριακές Τεχνικές Ανάλυσης

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

Διαλέξεις

Θεωρητικό υπόβαθρο:

  • Γενετική Μηχανική-Βιοτεχνολογία.
  • Δομή και λειτουργία των νουκλεινικών οξέων, Κεντρικό δόγμα της Μοριακής Βιολογίας, αποδιάταξη-επαναδιάταξη DNA.
  • Λεπτή δομή του γονιδίου, βιολογικός ορισμός του γονιδίου.
  • Γονίδια που χρησιμοποιούνται κυρίως στη γενετική ταυτοποίηση των τροφίμων.
  • Γονιδιακή ρύθμιση στους προκαρυώτες και στους ευκαρυώτες.
  • Ενδονουκλεάσες περιορισμού, δημιουργία και κλωνοποίηση ανασυνδυασμένου DNA, φορείς κλωνοποίησης.
  • Τεχνικές γενετικής τροποποίησης.
  • Γενετική τροποποίηση στα φυτά, γενετική τροποποίηση στα ψάρια, γενετικά τροποποιημένη προϊόντα και Ευρωπαϊκή Ένωση, Βιοηθική.
  • Βιβλιοθήκες DNA.

Εργαστηριακές τεχνικές:

  • Εξοπλισμός εργαστηρίου γενετικής ταυτοποίησης, εξαγωγή DNA, έλεγχος DNA σε πηκτή αγαρόζης.
  • Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (Polymerase Chain Reaction – PCR),  ανάλυση πολυμορφισμού μήκους περιοριστικών θραυσμάτων (Restriction Fragment Length Polymorphism – RFLPs), ανάλυση πρωτοδιάταξης (Sequencing analysis), ανάλυση τυχαίων ενισχυμένων πολυμορφικών τμημάτων DNA (Random Amplified Polymorphic DNA – RAPDs), Real Time PCR – PCR πραγματικού χρόνου.
  • Ανάλυση αλληλουχιών με μεταβλητό αριθμό τυχαίων επαναλήψεων (VNTRs), ισοενζυμική ανάλυση.
  • Εφαρμογές των τεχνικών αυτών σε αλιεύματα και σε κρεατοσκευάσματα.

Τίτλοι εργαστηριακών ασκήσεων

  • Εξαγωγή DNA.
  • Ηλεκτροφόρηση σε πηκτή αγαρόζης για τον έλεγχο του γενετικού υλικού.
  • Αντίδραση PCR.
  • Έλεγχος του προϊόντος PCR με ηλεκτροφόρηση σε πηκτή αγαρόζης.

Μαθησιακοί Στόχοι

Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:

  • απόκτηση γνώσεων σε βασικά πεδία της επιστήμης της Γενετικής μηχανικής και της Βιοτεχνολογίας,
  • απόκτηση γνώσεων στις εφαρμογές των επιστημών αυτών στον κλάδο των τροφίμων,
  • ικανότητα διεξαγωγής των γενετικών μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα στη γενετική ανάλυση των τροφίμων,
  • ικανότητα χρήσης των αποτελεσμάτων των πειραμάτων για την ανίχνευση νοθείας στα τρόφιμα,
  • ικανότητα χρήσης εργαλείων βιοπληροφορικής για την ανίχνευση νοθείας.

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
  • Λήψη αποφάσεων.
  • Ομαδική εργασία.
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών.
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

  • Διαλέξεις και εργαστηριακές ασκήσεις.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

  • Διαλέξεις με διαφάνειες PowerPoint (χρήση Η/Υ και προβολέα).
  • Χρήση βίντεο και διαδικτυακών εφαρμογών στη διδασκαλία.
  • Ανάρτηση υλικού μαθήματος και επικοινωνία με τους φοιτητές στις ηλεκτρονικές διαδικτυακές πλατφόρμες Blackboard και Moodle.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις25
Ασκήσεις25
Αυτοτελής Μελέτη73
Σύνολο123

Αξιολόγηση Φοιτητών

Μέθοδοι αξιολόγησης:

  • Γραπτές τελικές εξετάσεις με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών.

Τα κριτήρια αξιολόγησης παρουσιάζονται και αναλύονται στους φοιτητές κατά την έναρξη του εξαμήνου.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Ιμσιρίδου Θ. Αναστασία (2018). Τεχνικές Γενετικής Ανάλυσης – Εφαρμογές στα Τρόφιμα. Εκδόσεις “σοφία”. Θεσσαλονίκη.
  2. Babiuk, L., Phillips, J. & Moo-Young, M. (1989). Animal Biotechnology. Pergamon Press Oxford.
  3. Barnum, S. R. (1998). Biotechnology: An Introduction. Wadsworth Publishing Company. Belmont, CA.
  4. Beaumont, A. R. & Hoare, K. (2003). Biotechnology and Genetics in Fisheries and Aquaculture. Blackwell Science.
  5. Dillon, J.,  Nasim, A. & Nestmann, E. (1985). Recombinant DNA. Methodology. J. Wiley & Sons. N. York.
  6. Holland, A. & Johnson, A. (1998). Animal Biotechnology and Ethics. Springer.
  7. Lou, B., (1988). The recombination of genetic material. Academic Press Inc.
  8. Mustafa, S., (1999). Genetics in sustainable fisheries management. Fishing News   Books. A division of Blackwell Science Ltd.
  9. Rollin, B. E. (1995). The Frankenstein syndrome. Ethical and social issues in the genetic engineering of Animals. Cambridge University Press.
  10. Russell P.J. (2009). iGenetics: A Molecular Approach (3rd Edition). Pearson Education Inc. – Benjamin Cummings. Boston, New York.
  11. Sambrook, J. (2001). Molecular cloning. CSHL Press.
  12. Smith, G. P. (1993). Bioethics and the Low.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. Journal of Heredity.
  2. Aquaculture Research.
  3. Mediterranean Marine Science.
  4. Food Control.
  5. Journal of Nutrition, Food and Lipid Science.