Μικροβιολογία Τροφίμων
Γενικά
- Κωδικός: 276-190302
- Εξάμηνο: 3ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Υποχρεωτικό, Ειδικού υποβάθρου
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
- Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (2) / Εργαστηριακές Ασκήσεις (4)
- Μονάδες ECTS: 6
- Προαπαιτούμενα μαθήματα: (276-190203) Γενική Μικροβιολογία
- Σελίδα μαθήματος: https://exams-geo.the.ihu.gr/course/view.php?id=190
- Διδάσκοντες: Λυκοτραφίτη Ελένη
- Πρόγραμμα Μαθημάτων:
Περιεχόμενα μαθήματος
Ενότητα 1: Οι σημαντικότεροι μικροοργανισμοί των τροφίμων
- Μύκητες και Ζύμες: Μορφολογικά, καλλιεργητικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά μυκήτων και ζυμών. Αγενής και εγγενής αναπαραγωγή. Ταξινόμηση και ταυτοποίηση. Σημασία των μυκήτων και των ζυμών στη Μικροβιολογία και την Υγιεινή των Τροφίμων.
- Βακτήρια: Μορφολογικά, καλλιεργητικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά των βακτηρίων.
Περιγραφή των σημαντικότερων βακτηρίων στα τρόφιμα:
Ι) Βακτήρια Gram-αρνητικά, κυλινδρικά ή κοκκοβάκιλλοι: γ. Pseudomonas, γ. Acetobacter, γ. Gluconobacter, γ. Brucella, γ. Escherichia, γ. Salmonella, γ. Shigella, γ. Yersinia, γ. Vibrio, γ. Aeromonas, κ.ά.
ΙΙ) Βακτήρια Gram-θετικά, σφαιρικά ή ωοειδή: γ. Micrococcus, γ. Staphylococcus, γ. Lactococcus, γ. Streptococcus, γ. Enterococcus, γ. Pediococcus, γ. Leuconostoc.
III) Βακτήρια Gram-θετικά, κυλινδρικά, σπορογόνα: γ. Bacillus, γ. Clostridium, γ. Desulfoto–maculum.
IV) Βακτήρια Gram-θετικά, κυλινδρικά ή ακανόνιστου σχήματος, ασπορογόνα: γ. Lactobacillus, γ. Listeria, γ. Propionibacterium, γ. Bifidobacterium.
V) Ομάδα προβιοτικών μικροοργανισμών – Πρεβιοτικά.
Ενότητα 2: Πηγές μόλυνσης των τροφίμων
- Μικροβιοχλωρίδα του εδάφους.
- Μικροβιοχλωρίδα του νερού.
- Μικροβιοχλωρίδα του αέρα.
- Μικροβιοχλωρίδα των φυτών.
- Μικροβιοχλωρίδα του ανθρώπου και των ζώων.
- Το περιβάλλον των ζώων, τα σκεύη και ο εξοπλισμός.
Ενότητα 3: Συντήρηση των τροφίμων
- Αρχές συντήρησης των τροφίμων. Ο θάνατος των μικροοργανισμών.
- Η θερμότητα: Μηχανισμός του θερμικού θανάτου των μικροβίων. Καμπύλη επιβίωσης – τιμή D. Καμπύλη χρόνων θερμικού θανάτου – τιμή Ζ. Παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοαντοχή των μικροβίων. Μέθοδοι συντήρησης με τη θερμότητα (παστερίωση – αποστείρωση).
- Το ψύχος: Αλληλεπίδραση του ψύχους με άλλους παράγοντες. Μηχανισμοί δράσης του ψύχους και της κατάψυξης στα μικρόβια. Παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση του ψύχους. Μέθοδοι συντήρησης των τροφίμων σε χαμηλές θερμοκρασίες.
- Η συντήρηση των τροφίμων και το μοντέλο των εμποδίων.
Ενότητα 4: Αλλοιώσεις των τροφίμων
- Γενικές αρχές που διέπουν τις αλλοιώσεις. Παράγοντες που επηρεάζουν τις αλλοιώσεις των τροφίμων. Αλλοιώσεις του χρώματος, της δομής, της οσμής και της γεύσης των τροφίμων.
- Μικροβιολογία και αλλοιώσεις του γάλακτος και των προϊόντων του.
- Μικροβιολογία και αλλοιώσεις του κρέατος και των πουλερικών.
- Μικροβιολογία και αλλοιώσεις των αλιευμάτων.
- Μικροβιολογία και αλλοιώσεις των σιτηρών και των προϊόντων τους.
- Μικροβιολογία και αλλοιώσεις φρούτων και λαχανικών.
- Μικροβιολογία και αλλοιώσεις ποτών φρούτων και λαχανικών.
- Μικροβιολογία και αλλοιώσεις ζυμούμενων τροφίμων.
- Μικροβιολογία και αλλοιώσεις κονσερβοποιημένων τροφίμων.
Ενότητα 5: Τρόφιμα και αρρώστιες
- Τροφικές δηλητηριάσεις: Αίτια τροφικών δηλητηριάσεων. Επικρατέστερα βακτήρια. Υπεύθυνα τρόφιμα. Χώροι εκδήλωσης τροφικών δηλητηριάσεων. Τύποι τροφικών δηλητηριάσεων.
- Τροφοτοξινώσεις: Σταφυλοκοκκική τροφοτοξίνωση. Αλλαντίαση (ή βουτιλισμός). Μυκοτοξικώσεις.
- Τροφολοιμώξεις: Σαλμονέλλωση. Λιστερίωση. Γαστρεντερίτιδες από Escherichia coli. Καμπυλοβακτηρίωση. Γαστρεντερίτιδα από Vibrio parahaemolyticus.
- Τοξιλοιμώξεις: Γαστρεντερίτιδα από Clostridium perfringens. Γαστρεντερίτιδα από Bacillus cereus.
Τίτλοι Εργαστηριακών Ασκήσεων
Ομάδες μικροβίων σημαντικών για τα τρόφιμα
- Μύκητες και Ζύμες: Σωματική κατασκευή. Μορφολογικά, καλλιεργητικά, φυλετικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά. Υποστρώματα ανάπτυξης. Απομόνωση. Ταυτοποίηση.
- οικ. Enterobacteriaceae: Μορφολογικά, καλλιεργητικά, φυσιολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά. Απομόνωση – εκλεκτικά υποστρώματα. Ταυτοποίηση. Κολοβακτηριοειδή (coliforms). E. coli. Salmonella spp.
- οικ. Micrococcaceae: Micrococcus, Staphylococcus spp. Απομόνωση και ταυτοποίηση. Διαφοροποίηση S.aureus από άλλους σταφυλόκοκκους. Απομόνωση S.aureus από τη ρινική κοιλότητα. Εκλεκτικά υποστρώματα.
- γ. Bacillus: Ταξινομική θέση. Μορφολογία και χαρακτηριστικά. Ταυτοποίηση. Σπορογονία. Χρώση σπόρων.
Τεχνικές αρίθμησης του μικροβιακού φορτίου των τροφίμων
- Πρότυπη μέθοδος αρίθμησης αποικιών σε τρυβλία.
- Μέθοδος του πλέον πιθανού αριθμού (ΜΡΝ-μέθοδος).
- Μέθοδος μεμβρανών διήθησης.
Μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων
- Μικροβιολογική ανάλυση γάλακτος (δειγματοληψία, μικροβιολογικές εξετάσεις-τεχνικές, αξιολόγηση αποτελεσμάτων, μικροβιολογικό πρότυπο).
- Μικροβιολογική ανάλυση τυριών (δειγματοληψία, μικροβιολογικές εξετάσεις-τεχνικές, αξιολόγηση αποτελεσμάτων, μικροβιολογικό πρότυπο).
- Μικροβιολογική ανάλυση κρέατος (δειγματοληψία, μικροβιολογικές εξετάσεις-τεχνικές, αξιολόγηση αποτελεσμάτων, μικροβιολογικό πρότυπο).
- Μικροβιολογική ανάλυση πόσιμου νερού (δειγματοληψία, μικροβιολογικές εξετάσεις-τεχνικές, αξιολόγηση αποτελεσμάτων, μικροβιολογικό πρότυπο).
Μαθησιακοί Στόχοι
Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:
- Την απόκτηση βασικών γνώσεων για τους μικροοργανισμούς που είναι σημαντικοί στα τρόφιμα.
- Την απόκτηση γνώσης για τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στις μικροβιολογικές εξετάσεις τροφίμων και αφορά την επιλογή του σχεδίου δειγματοληψίας τροφίμων και τις τεχνικές ανάλυσης τροφίμων.
- Την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που πρέπει να γίνεται με ευθυκρισία και με βάση τα ισχύοντα μικροβιολογικά πρότυπα.
- Την εφαρμογή όλων των παραπάνω γνώσεων με σκοπό αφ’ ενός την εκτίμηση της μικροβιολογικής ποιότητας των τροφίμων και αφ’ ετέρου τη διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή.
Γενικές Ικανότητες
- Ερμηνεία και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που λαμβάνονται από πειραματικές αναλύσεις.
- Αναζήτηση περαιτέρω συναφών πληροφοριών με τη χρήση των τεχνολογιών πληροφόρησης με σκοπό την εμπεριστατωμένη γνώση και κατανόηση του αντικειμένου.
- Προαγωγή της αναλυτικής, παραγωγικής και επαγωγικής σκέψης.
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Λήψη αποφάσεων.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
Πρόσωπο με πρόσωπο:
- Διαλέξεις (θεωρία και ασκήσεις) στην αίθουσα διδασκαλίας.
- Εργαστηριακές ασκήσεις ατομικά και κατά ομάδες στο μικροβιολογικό εργαστήριο.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Διαλέξεις σε διαφάνειες PowerPoint με χρήση Η/Υ και προβολέα.
- Σημειώσεις και λυμένες ασκήσεις σε ηλεκτρονική μορφή.
- Χρήση βίντεο και διαδικτυακών εφαρμογών στη διδασκαλία.
- Ανάρτηση υλικού μαθήματος και επικοινωνία με φοιτητές στην ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα Moodle.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 20 |
Εργαστηριακές Ασκήσεις | 40 |
Επεξεργασία των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ασκήσεων | 30 |
Αυτοτελής Μελέτη | 60 |
Σύνολο | 150 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι αξιολόγησης:
- Υποχρεωτική παρουσία στο (κατ’ ελάχιστο) 80% των εργαστηριακών ασκήσεων.
- Γραπτές τελικές εξετάσεις στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος και επίλυση ασκήσεων.
- Γραπτές τελικές εξετάσεις στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος με ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης και ερωτήσεις κρίσεως .
Τα κριτήρια αξιολόγησης παρουσιάζονται και αναλύονται στους φοιτητές κατά την έναρξη του εξαμήνου.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Παπαντωνίου Δ., Μικροβιολογία Τροφίμων, ΑΤΕΙ-Θεσσαλονίκης, 2013.
- Montville, T. J. and Matthews, K. R., Μικροβιολογία Τροφίμων, επιμέλεια: Β. Σπηλιώτης και Ι. Γιαβάσης, Εκδόσεις ΙΩΝ, Αθήνα, 2010.
- BROCK ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, Έκδοση: 1η/2018, Συγγραφείς: Michael T. Madigan, John M. Martinko, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, David A. Stahl, Διαθέτης (Εκδότης): ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, ISBN: 978-960-524-523-8.
- Adams M.R. & Moss M.O. Food Microbiology, 3rd edition, 2008, Cambridge, UK RSC Publishing.
- Μικροβιολογία Τροφίμων, Μπαλατσούρας Γ., 1η Έκδοση, 2006, Εκδόσεις Βασιλειάδης Στυλιανός.
- Wistreich, A. G., Microbiology Laboratory. Fundamentals and Applications. 2nd ed., Pearson Education, 2003.