Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά (από Τμήμα Γεωπονίας Δι.Πα.Ε.)
Γενικά
- Κωδικός: 276-190808
- Εξάμηνο: 8ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Προαιρετικό
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
- Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (4)
- Μονάδες ECTS: 6
- Σελίδα μαθήματος: https://moodle.teithe.gr/course/view.php?id=3858
Περιεχόμενα μαθήματος
Γενική περιγραφή των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, (οικονομική σημασία, χρήσεις τους, μεταποίηση και εμπορία τους, προοπτικές των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, καλλιεργητικές φροντίδες όπως η αμειψισπορά, συγκαλλιέργεια, προετοιμασία του εδάφους, λίπανση και πολλαπλασιασμός). Επίσης, στη γενική περιγραφή γίνεται αναφορά για τα αιθέρια έλαια και τις μεθόδους παραλαβής τους.
Στην ειδική περιγραφή γίνεται αναφορά σχετικά με την εξάπλωση, την οικονομική σημασία, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, την αύξηση και ανάπτυξη, τις οικολογικές απαιτήσεις, την προσαρμοστικότητα και την τεχνική της καλλιέργειας 45 αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Μαθησιακοί Στόχοι
Το μάθημα εξετάζει τις γενικές αρχές που διέπουν την επιστήμη της Γεωργίας και τις βασικές αρχές της καλλιέργειας των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα έχει αποκτήσει τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις σχετικά με:
- Την οικονομική σημασία τη χρησιμότητα, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τις οικολογικές απαιτήσεις, την καλλιεργητική τεχνική και τη συντήρηση των προϊόντων σπουδαιότερων για την Ελληνική γεωργία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
- Την κατανόηση της οικολογίας και φυσιολογίας των φυτών αυτών και την υποβοήθηση της παραγωγής τους με κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές καθώς και με την επιλογή του κατάλληλου οικοσυστήματος για καλλιέργεια τους.
- Συσχετίσει το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο των γνώσεών του, έτσι ώστε, να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής των σιτηρών και καρποδοτικών ψυχανθών ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
- Να εξοικειωθεί με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των αρωματικών και των φαρμακευτικών φυτών, με τις οικολογικές απαιτήσεις, την καλλιεργητική τεχνική και τη συντήρηση των προϊόντων τους.
- Να αξιολογήσει τους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση, ανάπτυξη και απόδοση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.
- Λήψη αποφάσεων.
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
- Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών.
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
- Διαλέξεις: Σε αίθουσα διδασκαλίας.
- Οι Εργαστηριακές ασκήσεις & Ασκήσεις πράξης όπως προετοιμασία-κατεργασία αγρού, λίπανση, σπορά, καλλιέργεια, αναγνώριση, αξιολόγηση, ετοιμασία σπορολογίου και φυτολογίου διεξάγονται στο εργαστήριο και στον αγρό (Αγρόκτημα).
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Χρήση του PowerPoint για τις προβολές επιστημονικού υλικού, παροχή CD-ROM με τις εργαστηριακές ασκήσεις.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις, Εργαστηριακές ασκήσεις | 43 |
Προετοιμασία σπορολογίου και φυτολογίου | 25 |
Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας | 33 |
Αυτοτελής μελέτη | 33 |
Εκπαιδευτικές επισκέψεις | 16 |
Σύνολο | 150 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Ι. Γραπτή τελική εξέταση για τη θεωρία (%) που περιλαμβάνει:
- Ερωτήσεις ανάπτυξης θεμάτων σε γνωστή ύλη προτεινόμενης βιβλιογραφίας.
- Ερωτήσεις που απαιτούν σύνθεση πληροφοριών και κριτική σκέψη από το φοιτητή.
ΙΙ. Γραπτή εξέταση για το εργαστήριο (%) που περιλαμβάνει:
- αναγνώριση σπόρων, αναγνώριση φυτών, Ερωτήσεις και ασκήσεις σχετικά με λίπανση των φυτών, την προετοιμασία του εδάφους και τη σπορά των φυτών μεγάλης καλλιέργειας.
- Δικαίωμα συμμέτοχής στις εξετάσεις της θεωρίας έχουν οι φοιτητές που παρακολούθησαν κανονικά τα εργαστήρια ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εξέτασης.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Abdullaev, F.I., Frenkel, K.D. 1999. Saffron in biological and medical research. In: Negbi, M. (Ed), Saffron: Crocus sativus L. Harwood Academic Publishers Australia, pp. 103-114.
- Acquaah, G. 2002. Principles of crop production, theory, techniques, and technology. Prentice Hall, New Jersey. pp 460.
- Buchanan, B.B., Gruissem, W., Jones, R.L., 2000. Biochemistry and Molecular Biology of Plants. American Society of Plant Biologists, Maryland, USA, 1250 pp.
- ΔόρδαςΧ., 2012. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη, 358 σελ.
- Franz, C., Baser, K.H.C., Windisch, W. 2010. Essential oils and aromatic plants in animal feeding- a European perspective. A review. Flavour and Fragrance journal 25(5) 327-340.
- Κατσιότης, Σ.Θ., Χατζοπούλου Π.Σ., Αρωματικά φαρμακευτικά φυτά και αιθέρια έλαια. Εκδοτικός οίκος αδελφών Κυριακίδη α.ε.
- ISAAA, 2016. Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2016. ISAAA Brief No 52. ISAAA: Ithaca, NY. 53:1-45.
- Σκρουμπής, Β. 1998. Αρωματικά, φαρμακευτικά και μελισσοτροφικά φυτά της Ελλάδας. Αγρότυπος.
- Wills, R.B.H., Bone, K., Morgan, M. 2000. Herbal products: activeconstituents, modes of action and quality control. Nutrition Research Reviews 13(1): 47-77.