Τεχνολογία και Έλεγχος Ποιότητας Κρέατος και Κρεατοσκευασμάτων
Γενικά
- Κωδικός: 276-190603
- Εξάμηνο: 6ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Επιλογής. Ειδίκευσης
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3) / Εργαστηριακές Ασκήσεις (3)
- Μονάδες ECTS: 7.5
- Σελίδα μαθήματος: https://exams-geo.the.ihu.gr/course/view.php?id=295
Περιεχόμενα μαθήματος
- Δομή μυϊκού ιστού.
- Μεταθανάτιες αλλαγές στο κρέας.
- Χρώμα και άρωμα τροφίμων.
- Τεχνολογίες επεξεργασίας κρέατος Ι.
- Τεχνολογίες επεξεργασίας κρέατος ΙΙ.
- Τεχνολογίες επεξεργασίας κρέατος ΙΙΙ.
- Διασφάλιση ποιότητας στη βιομηχανία κρέατος.
- Νομοθεσία κρέατος.
- Ειδικά θέματα αλλαντοποίησης.
- Ειδικά θέματα κοπής και συσκευασίας κρέατος.
- Αγορανομικός έλεγχος και γνησιότητα κρέατος.
- VACCP – TACCP, ειδικά κεφάλαια ασφάλειας σε θέματα βιομηχανίας κρέατος.
Τίτλοι Εργαστηριακών Ασκήσεων
- Παρασκευή βραστών αλλαντικών.
- Παρασκευή αλλαντικών αέρος.
- Προσδιορισμός χλωριούχου νατρίου.
- Παρασκευή χωριάτικων λουκάνικων.
- Προσδιορισμός ολικής οξύτητας.
Μαθησιακοί Στόχοι
Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:
- Την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις μεταθανάτιες μεταβολές του κρέατος.
- Τη γνώση των διεργασιών κατά τη συντήρηση νωπού κρέατος.
- Την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις επεξεργασίες που εφαρμόζονται στα κρέατα και των διεργασιών και μεταβολών κατά την εφαρμογή τους.
- Την απόκτηση γνώσεων σχετικά με την τυποποίηση των προϊόντων κρέατος.
- Την ικανότητα εφαρμογής των ανωτέρω γνώσεων και αναλυτικών ικανοτήτων σε εργαστηριακού τύπου διεργασίες.
Γενικές Ικανότητες
- Ανάλυση, ερμηνεία και σύνθεση δεδομένων που λαμβάνονται από πειραματικές διεργασίες.
- Αναζήτηση και ανάλυση πληροφοριών με τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας.
- Προσαρμογή σε νέα δεδομένα.
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής.
- Ομαδική εργασία.
- Λήψη αποφάσεων.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
Πρόσωπο με πρόσωπο:
- Διαλέξεις (θεωρία και ασκήσεις) στην αίθουσα.
- Εργαστηριακές ασκήσεις κατά ομάδες στο εργαστήριο κρέατος.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Διαλέξεις σε διαφάνειες PowerPoint με χρήση Η/Υ και προβολέα.
- Σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή.
- Ανάρτηση υλικού μαθήματος και επικοινωνία με φοιτητές στην ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα Moodle.
- Χρήση ηλεκτρονικών διατάξεων ανάκτησης και καταγραφής πειραματικών δεδομένων (data logging) στο εργαστήριο.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 112.5 |
Εργαστηριακές Ασκήσεις | 75 |
Σύνολο | 187.5 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι αξιολόγησης:
- Υποχρεωτική παρουσία στο (κατ’ ελάχιστο) 80% των εργαστηριακών ασκήσεων.
- Γραπτές τελικές εξετάσεις στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος (100% του τελικού βαθμού).
- Γραπτές τελικές εξετάσεις στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος με ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης και επίλυσης προβλημάτων (100% του τελικού βαθμού).
Τα κριτήρια αξιολόγησης παρουσιάζονται και αναλύονται στους φοιτητές κατά την έναρξη του εξαμήνου.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Sheridan J.J., Buchanan R.L. & Montville T.J. (1996). HACCP: an integrated approach to assuring the microbiological safety of meat and poultry. Food & Nutrition Press, Trumbull, Conn. Ταξινομικός αριθμός, 664.9001579 HAC.
- Varnam A.H. & Sutherland J.P. (μετάφραση Χατήρης Ι.) (1999). Κρέας και προϊόντα κρέατος. Ίων, Αθήνα. Ταξινομικός αριθμός,9 VAR.
- Bailey A.J. & Light N.D. (1989). Connective tissue in meat and meat products. Elsevier Applied Science, London. Ταξινομικός αριθμός,9 BAI.
- Price J.F. & Schweigert B.S. (1987). The science of meat and meat products. Food and Nutrition Press, Westport, Conn. Ταξινομικός αριθμός,92 SCI.
- Μπλούκας Ι.Γ. (2017) Τεχνολογία Κρέατος Unibooks.
- Καραγιάννης Γ (2014) Λουκάνικα και Αλλαντικά Ψύχαλος Φίλιππος και Σία.
- Γεωργάκης Σ. Τα κρεατοσκευάσματα (2014) Χριστίνα και Βασιλική Κορδαλή.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- Meat Science.