Επεξεργασία Τροφίμων ΙΙ
Γενικά
- Κωδικός: 276-190505
- Εξάμηνο: 5ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Υποχρεωτικό, Ειδικού υποβάθρου
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
- Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (4) / Εργαστήριο (2)
- Μονάδες ECTS: 8
- Σελίδα μαθήματος: https://exams-geo.the.ihu.gr/course/view.php?id=172
- Διδάσκοντες: Ραφαηλίδης Στυλιανός, Σαμαράς Πέτρος, Γούλας Αθανάσιος, Καραγεωργίου Βασίλειος
- Πρόγραμμα Μαθημάτων:
Περιεχόμενα μαθήματος
Φυσικές διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων όπως
- Συμπύκνωση, θεωρητικές έννοιες, διατάξεις, βιομηχανικές εφαρμογές, προβλήματα.
- Κρυστάλλωση, θεωρητικές έννοιες, διατάξεις, βιομηχανικές εφαρμογές, προβλήματα.
- Εκχύλιση, θεωρητικές έννοιες, διατάξεις, βιομηχανικές εφαρμογές, προβλήματα.
- Απόσταξη, θεωρητικές έννοιες, διατάξεις, βιομηχανικές εφαρμογές, προβλήματα.
- Διαχωρισμοί με μεμβράνες, θεωρητικές έννοιες, διατάξεις, βιομηχανικές εφαρμογές, προβλήματα.
- Αφυδάτωση /ψυχρομετρία, θεωρητικές έννοιες, διατάξεις, βιομηχανικές εφαρμογές, προβλήματα.
- Μεταφορά μάζας, θεωρητικές έννοιες, προβλήματα.
- Θερμή εξώθηση/ εκβολή, θεωρητικές έννοιες, διατάξεις, βιομηχανικές εφαρμογές, προβλήματα.
Τίτλοι Εργαστηριακών Ασκήσεων
- Ισοζύγια μάζας και ενέργειας και προσδιορισμός απόδοσης διβάθμιου συμπυκνωτή κατερχόμενης στοιβάδας.
- Μελέτη παραμέτρων λειτουργίας ξηραντηρίου περιστρεφόμενων διπλών τυμπάνων.
- Μελέτη παραμέτρων που επηρεάζουν την απόδοση ξηραντηρίου ρευστοποιημένης στοιβάδας.
- Μελέτη σταδίων ξήρανσης στερεού τροφίμου σε ξηραντήριο δίσκων.
- Μελέτη παραμέτρων λειτουργίας στήλης κλασματικής απόσταξης. για την παραγωγή δυαδικού μίγματος με καθορισμένη σύσταση.
- Μελέτη παραμέτρων λειτουργίας λυοφιλιοποιητή.
Μαθησιακοί Στόχοι
Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:
- την απόκτηση γνώσεων στο γνωστικό αντικείμενο των διεργασιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για την παραγωγή τροφίμων,
- στη γνώση των αρχών λειτουργίας των διαφόρων διατάξεων που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των διεργασιών στη βιομηχανία τροφίμων με στόχο τη κατάλληλη επιλογή για την επεξεργασία συγκεκριμένων τύπων προϊόντων τροφίμων,
- την απόκτηση εμπειρίας εφαρμογής των παραπάνω γνώσεων με εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών στη λειτουργία ανάλογων συσκευών σε πιλοτική βιομηχανική κλίμακα.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.
- Λήψη αποφάσεων (Decision making).
- Αυτόνομη εργασία (Work autonomously).
- Ομαδική εργασία (Work in teams).
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον (Work in an international context).
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον (Respect natural environment).
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης ( Advance free, creative and causative thinking).
Μέθοδοι Διδασκαλίας
Προρόσωπο με πρόσωπο:
- Διαλέξεις (θεωρία και ασκήσεις) στην αίθουσα.
- Εργαστηριακές ασκήσεις κατά ομάδες σε πιλοτικό βιομηχανικό εργαστήριο.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Διαλέξεις σε διαφάνειες PowerPoint με χρήση Η/Υ και προβολέα.
- Χρήση ηλεκτρονικών διατάξεων ανάκτησης και καταγραφής πειραματικών δεδομένων ( data logging) στο εργαστήριο.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 30 |
Ασκήσεις | 10 |
Εργαστηριακές ασκήσεις | 40 |
Σύνταξη εργασιών από εργαστηριακές ασκήσεις | 20 |
Αυτοτελής Μελέτη | 100 |
Σύνολο | 200 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι αξιολόγησης:
- Γραπτές εξετάσεις για το εργαστηριακό και θεωρητικό μέρος.
- Γραπτές εργασίες των εργαστηριακών ασκήσεων (20% του συνόλου της βαθμολογίας του εργαστηριακού μέρους).
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Unit Operations for Chemical Engineering. Mc Cabe, Smith and Harriot. Mc Graw – Hill, ελληνική μετάφραση, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσ/νίκη.
- Kastrinaki E.: Mechanical Physical Processes. Editions Tziola, 2004
- Darby R.: Chemical Engineering Fluid Mechanics. Editions Marcel Dekker, 2001.
- Earle R.: Unit Operations in Food Processing (https://nzifst.org.nz/resources/unitoperations/index.htm)
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- Journal of Food Engineering.
- Journal of Food Processing & Technology.