Στατιστικός Έλεγχος Παραγωγικής Διαδικασίας
Γενικά
- Κωδικός: 276-190504
- Εξάμηνο: 5ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Επιλογής Υποχρεωτικό, ειδικού υποβάθρου
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
- Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3) / Εργαστήριο (3)
- Μονάδες ECTS: 7.5
- Προαπαιτούμενα μαθήματα: (276-190304) Στατιστική για Τεχνολόγους Τροφίμων – Υπολογιστική Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων
- Σελίδα μαθήματος: https://moodle.teithe.gr/course/view.php?id=606
- Διδάσκοντες: Πετρίδης Δημήτριος
- Πρόγραμμα Μαθημάτων:
Περιεχόμενα μαθήματος
Η ποιοτική αξιολόγηση αλλά και βελτίωση των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος προϋποθέτει την ανάπτυξη ειδικών στατιστικών μεθόδων που στοχεύουν στην εμπεριστατωμένη περιγραφή και πληροφόρηση της ποιοτικής του στάθμης. Η εφαρμογή αυτών των ειδικών αναλύσεων στη βιομηχανία τυγχάνει ολοένα και μεγαλύτερης αποδοχής καθιστώντας αναγκαία την ενημέρωση και εκπαίδευση των φοιτητών.
Περίληψη Περιεχομένων
- Διαγράμματα ελέγχου του Shewhart (μέσου όρου, εύρους, τυπικής απόκλισης, ατομικών παρατηρήσεων, κινητών μέσων, εκθετικά σταθμισμένων μέσων, αθροιστικών αποκλίσεων).
- Γράφημα Pareto, διάγραμμα Ishikawa, διαγράμματα ελέγχου των απαριθμήσεων και των χαρακτηρισμών.
- Ανάλυση της αποτελεσματικότητας της διεργασίας.
- Τεχνικές δειγματοληψίας πρώτων υλών και προϊόντων τύποι δειγματοληψίας.
- Χαρακτηριστική καμπύλη ανάπτυξης, έλεγχος συνεχών μεταβλητών.
- Εφαρμογές της βασικής στατιστικής για την περιγραφή των φυσικοχημικών παραμέτρων στις διαφορετικές φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας (Ανάλυση διακύμανσης, ανάλυση παλινδρόμησης και συσχέτισης, έλεγχοι της κατανομής t).
- Μελέτη περιπτώσεων εκτίμησης της ποιότητας διεργασιών διαφόρων προϊόντων
Τίτλοι ασκήσεων πράξης
- Εξοικείωση με το στατιστικό πρόγραμμα Minitab.
- Ανάλυση διακύμανσης δυο ή περισσοτέρων παραγόντων-πολλαπλές συγκρίσεις των μέσων όρων.
- Ανάλυση παλινδρόμησης και συσχέτισης.
- Διαγράμματα ελέγχου του Shewhart.
- Διαγράμματα ελέγχου συνεχών μεταβλητών.
- Προωθημένα διαγράμματα ελέγχου.
- Διαγράμματα ελέγχου ασυνεχών μεταβλητών (απαριθμήσεων και χαρακτηρισμών).
- Ανάλυση της αποτελεσματικότητας της διεργασίας.
- Μελέτη περιπτώσεων:
(α) Στατιστική αξιολόγηση της ποιότητας γάλακτος επιλεγμένης γαλακτοκομικής εταιρίας.
(β) Στατιστική εκτίμηση της ποιότητας κομπόστας ροδάκινου.
Μαθησιακοί Στόχοι
Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:
- Απόκτηση γνώσεων σε εξειδικευμένες στατιστικές μεθόδους παρακολούθησης των φάσεων επεξεργασίας προϊόντων.
- Γνώση και ερμηνεία των φυσικοχημικών παραμέτρων που επιδρούν αποφασιστικά στην διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος.
- Ικανότητα στατιστικής περιγραφής και αξιολόγησης της συνεισφοράς καθεμίας παραμέτρου κατά την εξέλιξη της διεργασίας.
- Ικανότητα εφαρμογής των στατιστικών τεχνικών στην αξιολόγηση της ποιότητας τροφίμων.
Γενικές Ικανότητες
- Ανάλυση, ερμηνεία και σύνθεση δεδομένων που λαμβάνονται από την στατιστική εκτίμηση και πληροφόρηση της ποιοτικής εικόνας των τροφίμων.
- Προσαρμογή στις συνθήκες βιομηχανικής παραγωγικότητας.
- Ετοιμότητα στη λήψη αποφάσεων.
- Προθυμία στη συνεργασία και συμμετοχή σε ομάδες ανάθεσης έργων με εθνική ή διεθνή απήχηση.
- Παραγωγή και διάδοση καινοτομικών ιδεών.
- Σχεδιασμός προϊόντος και διαχείριση της ποιότητας του.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
Πρόσωπο με πρόσωπο:
- Διαλέξεις (θεωρία και ασκήσεις στην αίθουσα).
- Ασκήσεις πράξης (εξάσκηση στο στατιστικό λογισμικό MINITAB με την επεξεργασία δεδομένων από τη βιομηχανία τροφίμων).
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Διαλέξεις σε διαφάνειες PowerPoint με χρήση συσκευής προβολής Η/Υ.
- Ανάρτηση υλικού μαθήματος (βοηθήματα και ασκήσεις) και επικοινωνία φοιτητών μέσω διαδικτυακού δίαυλου (Moodle).
- Χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την καταγραφή δεδομένων και επίλυση ασκήσεων πράξης.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 30 |
Ασκήσεις Πράξης | 30 |
Συγγραφή Εργασιών | 67.5 |
Αυτοτελής Μελέτη | 60 |
Σύνολο | 187.5 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι αξιολόγησης:
- Γραπτές τελικές εξετάσεις στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος (50% της συνολικής βαθμολογίας).
- Υποχρεωτική παρουσία στο (κατ’ ελάχιστο) 80% των ασκήσεων πράξης.
- Γραπτές τελικές εξετάσεις στο πρακτικό μέρος του μαθήματος με τη διαχείριση και αξιολόγηση δεδομένων από τη Βιομηχανία Τροφίμων (μελέτη περιπτώσεων) μέσω της χρήσης του στατιστικού προγράμματος ΜΙΝΙΤΑΒ (50% του τελικού βαθμού).
- Προαιρετική εξέταση στις ασκήσεις πράξεις με χρήση Η/Υ όπως διατυπώθηκε προηγουμένως (20% της προηγούμενης βαθμολογίας).
Η ύλη του μαθήματος και τα κριτήρια αξιολόγησης παρουσιάζονται και αναλύονται στην αρχή του εξαμήνου στην αίθουσα αλλά και μονίμως διαδικτυακά.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Φωκάς-Κοσμετάτος Γ., (1972), Εισαγωγή στο Σύγχρονο Έλεγχο Ποιότητας, 3η έκδοση, ΕΛΚΕΠΑ, Αθήνα, σελ. 181.
- Hubbart M.R., (1990), Statistical Quality Control for the Food Industry, Van Nostrand Reinhold, New York, pp. 282.
- Λογοθέτης Ν., (1993), Management Ολικής Ποιότητας. Στάθης Νικητόπουλος, Αθήνα, σελ 564.
- Nelson L., (1984), The Shewhart Control Chart-Tests for Special Causes, J. Quality Technology 16(4): 237-239.
- Wadsworth H.M., Stephens K.S. and Godfrey A.B., (1986), Modern Methods for Quality Control and Improvement, Wiley and Sons, New York, pp. 690.
- Wetherill G.B. and Brown D.W. (1994). Statistical Process Control, Theory and Practice, Chapman and Hall, London, pp. 400.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- Journal of Quality Technology.
- International Journal of Quality & Reliability Management.
- British Food Journal.