Βιοχημεία Τροφίμων
Γενικά
- Κωδικός: 276-190204
- Εξάμηνο: 2o
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Υποχρεωτικό, Ειδικού υποβάθρου
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
- Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (2)
- Μονάδες ECTS: 3
- Σελίδα μαθήματος: https://exams-geo.the.ihu.gr/course/view.php?id=234
- Διδάσκοντες: Μωρίκη Αμαλία
Περιεχόμενα μαθήματος
- Ενότητα 1 – Το νερό, οξεοβασικές ισορροπίες και βιοχημικές αλληλεπιδράσεις
Υδατικά διαλύματα, ασθενείς δεσμοί, υδρόφοβες επιδράσεις, ρυθμιστικά διαλύματα, οι ανόργανες ενώσεις στα βιολογικά συστήματα, μεταφορά ιόντων μέσα από μεμβράνες. - Ενότητα 2 – Τα αμινοξέα, τα πεπτίδια και οι πρωτεΐνες
Τα αμινοξέα, ο πεπτιδικός δεσμός, τα πολυπεπτίδια, οι πρωτεΐνες, η δομή και οι ιδιότητες των πρωτεϊνών. Ο βιολογικός ρόλος των πρωτεϊνών, χρωμοπρωτεΐνες μεταφοράς οξυγόνου, τα ένζυμα, κινητική ενζυμικών αντιδράσεων, παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα μιας ενζυμικής αντίδρασης. - Ενότητα 3 – Η δομή και ο μεταβολισμός των υδατανθράκων
Βιολογικά σημαντικοί υδατάνθρακες, μονοσακχαρίτες, πολυσακχαρίτες, ετεροπολυσακχαρίτες, γλυκοπρωτεΐνες, πρωτεογλυκάνες. Η αποικοδόμηση της γλυκόζης, γλυκόλυση, η οδός των φωσφορικών πεντοζών. Βιοσύνθεση υδατανθράκων. - Ενότητα 4 – Η δομή και ο μεταβολισμός των λιπιδίων
Λιπαρά οξέα και ουδέτερα λίπη, φωσφολιπίδια, γλυκολιπίδια. Οξείδωση και βιοσύνθεση λιπαρών οξέων. Μεταβολισμός των τριακυλογλυκερολών. Μεταβολισμός χοληστερόλης. - Ενότητα 5 – Ο μεταβολισμός των αμινοξέων
Η μεταβολική τύχη της αμινομάδας των αμινοξέων, ο κύκλος της ουρίας. Βιοσύνθεση μη απαραίτητων και απαραίτητων αμινοξέων. Η αποικοδόμηση των ετεροκυκλικών αζωτούχων βάσεων. Τα αμινοξέα ως πρόδρομες ουσίες στη βιοσύνθεση άλλων ουσιών. - Ενότητα 6 – Ο ενεργειακός μεταβολισμός
Οι μεταφορείς ηλεκτρονίων και οι αντιδράσεις οξειδοαναγωγής. Η αναπνευστική αλυσίδα. Οξειδωτική φωσφορυλίωση. Η ακετυλομάδα και το συνένζυμο Α.Ο βιολογικός ρόλος του ATP. O Κύκλος του κιτρικού οξέος και η σημασία του. - Ενότητα 7 – Έλεγχος και ρύθμιση του μεταβολισμού
Μεταβολικές δραστηριότητες και αλληλοεξάρτηση των μεταβολικών οδών μεταξύ διαφορετικών ιστών, η επίδραση των ορμονών. - Ενότητα 8 – Βιταμίνες
Διάκριση με βάση τη διαλυτότητα στο νερό, ο βιολογικός τους ρόλος ως συμπαράγοντες ενζύμων και ως πρόδρομες ενώσεις, οξειδωτικοί παράγοντες και αντιοξειδωτική δράση.
Μαθησιακοί Στόχοι
Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:
- Να γνωρίζουν τις βασικές κατηγορίες των βιομορίων, τη δομή και τις ιδιότητες τους.
- Να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη λειτουργία των ενζύμων.
- Να γνωρίζουν τη λειτουργία των ενζυμικών αντιδράσεων.
- Να είναι σε θέση να περιγράψουν τις βασικές βιοχημικές μεταβολικές οδούς στα τρόφιμα.
Γενικές Ικανότητες
- Προαγωγή της αναλυτικής, παραγωγικής και επαγωγικής σκέψης.
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
Πρόσωπο με πρόσωπο:
- Διαλέξεις στην αίθουσα.
- Διαδικτυακές παρουσιάσεις.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Διαλέξεις σε διαφάνειες PowerPoint με χρήση Η/Υ και προβολέα.
- Σημειώσεις και λυμένες ασκήσεις σε ηλεκτρονική μορφή.
- Χρήση διαδικτυακών εφαρμογών στη διδασκαλία.
- Ανάρτηση υλικού μαθήματος και επικοινωνία με φοιτητές στις ηλεκτρονικές διαδικτυακές πλατφόρμες.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 25 |
Αυτοτελής Μελέτη | 50 |
Σύνολο | 75 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι αξιολόγησης:
- Γραπτές τελικές εξετάσεις.
Τα κριτήρια αξιολόγησης παρουσιάζονται και αναλύονται στους φοιτητές κατά την έναρξη του εξαμήνου.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Γεωργάτσος Ι. (2005) Εισαγωγή στη Βιοχημεία, Γιαχούδης & Σία ΟΕ, Θεσσαλονίκη.
- Διαμαντίδης Γ., (2017) Εισαγωγή στη Βιοχημεία, University Studio Press, Θεσσαλονίκη.
- Καλογιάννης Σ., (2018) Εισαγωγή στη Βιοχημεία, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη.
- Nelson D.L. , M.M. Cox (2011) Lehninger’s, Βασικές Αρχές Βιοχημείας, Eκδόσεις Πασχαλίδης, Broken Hill Publishers, Αθήνα.
- Stryer L., (2017) Βιοχημεία, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
- Tymoczko J., J. Berg, L. Stryer (2018) Βιοχημεία, βασικές αρχές, Eκδόσεις Πασχαλίδης, Broken Hill Publishers, Αθήνα.
- Voet D., J. Voet, Pratt Ch., Θ. Χολή-Παπαδοπούλου, Δ. Κυριακίδης (2018) Βιοχημεία, βασικές αρχές, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- Journal of Food Biochemistry, Biochemistry.